× Innehåll
BLOGG 2025
BLOGG 2024
Blogg arkiv
Lavoro in Corso START
Ekologi
Miljö, trafik
Klimat
Naturen
Politik
Alla Gröna Givar
EU och klimat
Antikapitalism
Kultur
Om Lavoro in Corso

Lavoro in Corso BLOGG/EU/

Tillbaka
Kompass om konkurrenskraft

EU-Kommissionens förslag till ”Competiveness Compass” baserat på Draghi-rapporten från 2024

EU:s strategi om en global kamp om … världsmarknaden eller bara EU-marknaden?


11 februari 2025

Kommissionen och EU i stort ska från 2025 vara för tillväxt och investeringar och stärkt konkurrens gentemot omvärlden. Allt annat kommer i andra hand. Kompassen stöder sig på Draghi-rapportens konstaterande om oroliga tider, slut på flödande överskott på energi och minskad öppen världshandel.

EU-Kommissionens förslag ”Competiveness Compass” (29 januari 2025) är ramen för satsningar kommande åren. En rad lagförslag planeras från 2025. 470–620 miljarder euro ska fram från medlemsländerna till stöd för företagsinitiativ inom EU. Det kan jämföras med 750 miljarders fond efter covid19-pandemin, som inte allt ännu spenderats.

Fokus är nya innovationer och tillräcklig energitillgång för energikrävande industrier samt nedreglering. Analysen är att EU inte utvecklat produktiviteten i samma takt som USA eller Kina under senaste 20 åren. Det beror på strukturella svagheter och hinder. Europa brister i att omvandla idéer till ny säljbar teknologi och att integrera sådana i industrin. Svårigheten beror på höga energikostnader och regeltyngden. EU ska vara ett ekonomiskt lokomotiv som drar till sig investeringar för att bli ett tillverkningscentrum. Företag ska få gott utrymme att frodas.

EU:s ministerråd. Kompassen får blandat motagande.

Billigare och renare energikällor ska hjälpa fram en konkurrenskraftig tillväxt. Med klimatneutralitet ska morgondagens teknik och rena produkter tillverkas och säljas. Det innebär ändrade EU-prioriteringar för innovationer och miljö- och klimatåtgärder. EU-kommissionen planerar en strid ström av förslag till nya EU-lagar.

Innovationerna ska komma enligt Draghis recept genom att stötta framväxten av nya nystartade företag, som senare ska tas över av stora etablerade företag. För det måste europeisk fragmentisering och begränsningar för riskkapitalet motverkas. Kommissionen avser att föreslå ett 28:e regelverk om "företagande, konkurs, arbete och skatter", alltså parallellt med de 27 medlemsländernas olika regelverk.

Kommissionen anger som områden för innovationer: AI, halvledare, avancerade material, bioteknik, ren energi, robotar, rymdteknik, automatisk mobilitet. Kommissionen annonserar bland annat lagar om EU-moln och AI-utveckling.

Kommentarer

På detta stadium, innan Kommissionen lagt utlovade lagförslag och EU:s beslutsprocess kommit igång kan Kompassen kort kommenteras:

● Kommissionen utser hitech som främsta konkurrensytan mot USA och Kina - en kapplöpning utan mening så länge relevanta mål saknas. Och det på ett redan inmutats område av USA- och Kina-företag. Ska det blir ett EU-AI – eller bara att få industrin att använda tekniken?

● Vilka syften ska Kompassen tjäna? Är konkurrenskraftig teknik det som behövs mest? Vem jobbar för en bättre värld där allas behov täcks?

-"En kompass, tack!" -"Dom har inte tillverkat såna på flera år." Ur Reppublica Venerdi, 28 februari 2025, av teknaren Altan.

● Kompassen är en reaktion på främst amerikanska IRA-stödet till inhemsk industri. Den politiken raseras nu av nya USA-administrationen. Konkurrensen ter sig annorlunda från nu.

● Det är inte konkurrenskraft utan möjligen produktivitet, BNP per arbetade timmar, där EU ligger efter USA och Kina (enligt Durand).

● Vad är risken med att tappa i konkurrens? Länder och folk överlever i konkurrensens bakvatten.

● Kapitalet och investeringarna flyttar dit villkoren är gynnsammast, oberoende av politik. Hur ska EU ”hålla kvar” kapitalet inom EU, utan att bekämpa globaliseringen? Varför fokus på tung industri? EU-länderna är olika.

● Konkurrens är allt för Kompassen - klimatomställning och hållbar utveckling är glömd? Flödande energi betyder större klimatpåverkan.

● Innovationer ska få mer medel enligt Kompassen. Risken är ett samhälle med ökad ojämlikhet om det blir en oreflekterad satsning.

● Företagen välkomnar 25–35 procents billigare med ”förenklingar” som en ”unik ansträngning”. Lagar ska skrotas eller vattnas ur: kemikalier och stopp för nya personbilar med förbränningsmotor. Det försämrar den redan otillräckliga samhälleliga kontrollen och bromsar upp positiv utveckling.

● Lobbyn ser fram mot ett 28:e regelpaket. Främst de som vill montera ner samhällets skyddsmekanismer.

● Tung industri släpar efter i EU:s svaga system för utsläppshandel. Kompassen tycks erkänna detta. Hur mycket stöd ska industrin ha – och hjälper det?,

Noter och länkar

EU-Kommissionen, The Competitiveness Compass,
Dokument COM(2025) 30, Kom:s presentation
Draghi-rapporten
Céderic Durand, Che c'è dopo il neoliberalismo? Jacobin Italia, 15 Feb. 2025. (original i Jacobin US).

-LOO, 110225


Mer EU